Mångsidig träning för att skapa flera rörelsemönster

Mångsidig träning för att skapa flera rörelsemönster

Den här debatten om att du ska specialisera dig själv redan i tidig ålder för att maxa dina chanser till att bli proffs i din utvalda sport är något som jag aldrig förstått. Folk argumenterar för att bli ett proffs så behöver du 10,000 timmar för att lyckas (detta har också motbevisats nu så denna regel gäller inte längre tydligen) och att du behöver nöta samma grejer om och om igen i x antal år. Jag är en stor förespråkare i att du ska bli bättre i din egna sport men för att verkligen maximera dig som en atlet så bör du utöva andra sporter/aktiviteter

Mer är bättre

Under din barndom ska du utöva så många sporter som du kan. Jag skulle rekommendera att du har en höst/vinter sport och en vår/sommar sport. Under hösten/vinter kan det vara en sport som utövas inomhus men funkar minst lika bra med ishockey/bandy eller något som får dig att vara ute (måste bygga upp den mentala biten också). Under vår/sommar är personlig favorit fotboll tillsammans med basket och parkour. Detta är inte mycket för ett barn att göra. 2 sporter under 1 helt år där du utövar en sport under 6 månader och sen den andra under 6 månader. Genom att utöva dessa två sporter så kommer ditt barn att kunna hålla sig aktivt under hela året, den kommer att utmanas i sina rörelsemönster eftersom de två sporterna tvingar dig att röra på annorlunda sätt och du kommer skaffa fler kompisar då du gör fler aktiviteter och detta är en viktig del av barndomen att ha ett bra socialt liv. Organiserad sport så räcker det med 2 sporter men desto fler aktiviteter desto bättre bara. Fram tills 10 års åldern så kan du bara utforska allt möjligt och spela/leka. Spela och lek så mycket som du bara kan. Mellan 10-12 års åldern så byts fokuset till att faktiskt kunna spela ett spel. Fokus blir mer på spelbehärskning och hur väl klarar barnet av att behärska spelet och sin roll i detta spel. Sen sista steget från 13 och uppåt då börjar man sakta lägga mer fokus på själva prestationen som barnet gör. Mer fokus läggs på att faktiskt vinna matcher men fortfarande på HUR du vinner matcher.

Viktigt att påpeka är att bara för att fokuset är mer på prestation och att vinna så ska vi som ledare inte sluta utbilda våra spelare/atleter. Under en uppvärmning kan du använda de första 10-15min till att köra något som utmanar spelarnas rörelsemönster och som får de att använda många om inte alla av sina sinnen. Ska berätta ett scenario nu som jag hört nyligen som jag gillade väldigt mycket eftersom jag anser att många kan relatera till det.

Föreställ dig att du ligger under i en fotbollsmatch, det står 0-1 till bortalaget. Det är viktiga 3 poäng som står på spel och det är 5minuter kvar på klockan. Det är otroligt drag på läktaren och hemmapubliken pushar på er att ta fram något i denna match och vända underläget till en vinst. Som sekunderna tickar iväg så inser du att något särskilt behöver hända för att vända den här matchen. För att lyckas med det behöver du göra något som du inte har gjort tidigare. I ditt huvud har du en plan för vad du vill göra men din kropp har aldrig något sånt tidigare så du kräver från den något som den inte vet om. I det här försöket att ta fram något speciellt så skadar du dig själv, du sträcker din baksida när du försökte springa förbi en försvarare på en lång boll.

Mer rörelsemönster skapar mer frihet

Jag vill vara tydlig när jag säger att en större rörelsebank betyder inte att du blir immun mot skador. Vad det gör, är att den skapar trygghet i din kropp. Du känner dig trygg med att röra dig på olika sätt och att använda dig av alla redskap som du innehar. Har ett bra exempel som jag vittnade själv av en spelare som inte hade bra rörelsemönster och trygghet i sin kropp och som slutade illa tyvärr.

Det var en dam fotboll match där en av våra spelare springer längst med den vänstra långsidan och en motståndare närmar sig henne från sidan. Våran spelare som är högerfotad känner sig inte trygg med att använda vänsterfoten så hon försöker använda högerfoten för att slå en boll framåt med utsidan av hennes högerfot. I samma läge som hon slår till bollen så kommer motståndaren och går in i våran spelare med axeln. Vår spelare försöker kontrollera tacklingen med hennes vänster ben och som hon gör det så rycker hennes korsband. Ifall hon skulle ha varit bekväm med att få en smäll och istället för att försöka kontrollera den bara låta sig själv falla ner och rulla ut ur situationen så skulle denna skada kanske aldrig ha hänt.

Det är det sorgliga med skador, vi kan ha massa olika teorier i efterhand men vi kommer aldrig kunna veta med 100% säkerhet att något skulle kunnat förhindra en skada.

Ge dig själv restriktioner

Som vi blir äldre så brukar också våran fantasti att sjunka av någon anledning. Men du kan fortfarande i vuxen ålder utöka din rörelsebank och bygga nya rutiner. Du kan göra det genom att ge dig själv restriktioner. Ett väldigt simpelt exempel är att du sätter dig ner på marken och korsar benen. Sedan sätter du dina händer bakom ryggen och nu ska du ta dig upp från denna position. Ta dig upp till ståendes på så många sätt som du bara kan hitta på och som du faktiskt klarar av. Sätt en timer på 5-10min och börja köra. Detta kommer tvinga dig att bli mer kreativ i dina lösningar och du kommer behöva hitta flera olika lösningar, för det finns oändligt många lösningar. Målet med denna övning är att du ska bli mer bekväm i olika situationer och samtidigt bygga upp styrkan i benen.

Jag brukade ha mina spelare spela med ena ögat stängt under vissa övningar för att utmana deras syn och hur kroppen reagerar. Andra sätt kan vara att man får bara använda sin sämre fot eller varför inte att du måste ha händerna bakom ryggen hela tiden som du spelar.

Det här kommer inte att göra dig till en bättre fotbollsspelare just där i stunden eftersom du tränar allt annat än just de specifika rörelser som du gör i din sport. Men det kommer att göra dig mycket mer bekväm med att spela med olika restriktioner och din kropp kommer att vara trygg i flera lägen.

Läs av situationen och gör ett beslut

För att sammanfatta det hela vill jag avsluta med ett exempel. Föreställ dig att du bara kan göra 1 fint. Du är fantastisk på den men du kan bara en. Här uppstår ett problem eftersom denna fint kommer inte kunna lösa alla situationer som du kommer att hamna i som du spelar din sport. Så du behöver lära dig fler finter för att kunna lösa problemen som uppstår på planen. Kan du däremot 10 finter då är din bank mycket större och du har fler lösningar på ett problem. Så då handlar det om att du ska kunna läsa av situationen, göra en bedömning och sen utföra lösningen som behövs just i den situationen. Detta blir mycket enklare när du har fler lösningar på ett problem istället för bara 1-2 lösningar. Jämför lösningar med rörelsemönster. Att kunna röra sig på flera olika sätt kommer att hjälpa dig att bli en bättre atlet. Genom att bli en bättre atlet så har du fler lösningar på problemen och kan ta beslut snabbare och mer effektivare beslut.

Detta är vad som egentligen skiljer eliten från amatörer. De kan ta bättre beslut snabbare än amatörer eftersom de har flera olika lösningar på ett problem. Motståndaren gör såhär, okej men då kan jag göra såhär. Jämför detta med amatörer som är envisa oftast och har bara en lösning på alla problem. Det brukar funka men ju högre upp du kliver i seriesystemet då brukar det funka sämre.

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar