Off-season som fotbollspelare

Off-season som fotbollspelare

Om du inte har läst mitt tidigare inlägg ”1x20 metoden” då rekommenderar jag att du läser igenom den först innan du läser denna 

Off-season är perioden då säsongen har tagit slut och försäsongen har inte påbörjat ännu. Eftersom säsongen är slut så är detta ett påbörja ett hypertrofi program efter att ha kört 1x20 (detta gäller avancerade atleter. Om du inte vet var du hamnar så kontakta mig så styr jag dig i rätt riktning). 

Du behöver lägga på dig muskler

Det är eftersom detta är perioden som du kommer kunna ha råd med att äta större mängder och att kunna fokusera på att träna och inte behöva prestera och vinna. Du kan lägga allt ditt fokus på att bli en ordentlig häst atlet. Du behöver bara lyfta vikter, äta bra mängd av mat och få ordentligt med sömn och du kommer att kunna lägga på dig muskler otroligt lätt. Kondition träning ska du inte fokusera på men att köra kondition är bra för generell hälsa så det ska fortfarande göras men inte på ett fotboll sätt. Ta promenader, kör lugnt och skönt på cykel eller annat val av maskin. Gör vad du vill för kondition men närmsta 2 månader så är det ingen prioritet att din kondition behöver ligga på en väldigt hög nivå. Det är vad försäsongen är till för. 

Allt i ett och samma paket

Många fotbollsspelare undviker gymmet eftersom de är rädda att ifall dem börjar träna i gymmet så kommer dem att lägga på sig muskler som inte är bra för fotbollen och detta kommer att sänka ner dem. Man är orolig för att man ska bli en traktor istället för en häst. Man är orolig att musklerna kommer att göra dig stel och orörlig och att du kommer bara bli en stor traktor. 

Detta kan absolut hända om du kör träning som inte är lämpad för sporten av fotboll. Fotboll är en unik sport där du behöver den ultimata atleten. Du ska klara av att springa i 90min+, kunna göra många aktioner, kunna göra många aktioner med hög kvalitet, kunna göra fler aktioner, kunna göra bättre aktioner. Med aktioner så syftar jag på allt från passningar till en löpning antigen i defensivt syfte eller i offensivt syfte. Din kvalite och beslutfattning ska vara lika skarp och bra första 5min som sista 5min. Du behöver vara en häst! 

I en sådan miljö så har du inte råd att väga några extra kilo som inte hjälper dig eftersom det kommer bara förstöra din prestanda och du kommer vara i en större risk zon för någon skada. Du behöver träning som checkar följande boxar: 

  • Styrka 
  • Hypertrofi 
  • Explosivitet 

Genom att köra sådan träning så kommer du att kunna lägga dig på muskler som fortfarande får dig att känna dig som en häst atlet trots att du nu väger 5kg+ än vad du gjorde tidigare. Inom dagens fotboll behöver du ha en kropp som klarar av den belastning som förväntas av dig både från tränare samt fansen.  

Lyft snabbt och gör atletiska aktiviteter 

Folk komplicerar tycker jag hur styrketräning ska se ut för fotbollsspelare. Man avråder spelare från att köra gymträning och istället ska man bara köra en massa bålövningar i kombination med olika sorters hopp grejer och löpteknik. Dessa hopp grejer brukar också vara väldigt mesiga tycker jag. Det behöver inte vara mer komplicerat än att köra stora compound rörelser som benböj, bänkpress, marklyft, pull ups och push press i kombination med att köra en hel del medicin boll övningar plus olika sorters plyometrics som hjälper dig att stärka fötterna samt vaden. 

Du vill göra dessa grejer som om du är besatt av något. Alldeles för ofta ser man folk hålla tillbaka. Släpp loss djuret inom dig! Du behöver pusha dig själv och träna som en besatt människa ifall du vill att detta ska fungera. 

Jag hörde Marco Pierre White (3 stjärning Michelin kock) få ett råd när han började sin kock karriär: ''du måste attackera spisen''. Nästa dag gick han och attackera spisen och kolla vart han är nu. Samma gäller dig. Du måste attackera övningarna. Släpp loss allting inom dig och ta sönder medicin bollarna tillsammans med resten av utrustningarna. Du har inte råd att visa rädsla. Den här rädslan håller dig tillbaka från att uppnå din fulla potential

 

 

Är du intresserad av program finns det länk högst upp av hemsidan som tar dig till fotbollspaketet som ger dig färdiga övningar varje vecka som kommer att höja din fotboll fys till nästa nivå. 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar