Tydlig struktur i din träning

Tydlig struktur i din träning

Det här med struktur och atleter brukar inte gå hand i hand.. 

Många som anser sig själva vara väldigt organiserade och ha bra struktur men när man får höra om deras träningsupplägg, hur dom tränar, när dom gör dessa grejer och speciellt VARFÖR dom gör det börjar man ifrågasätta en hel del 

Du såg något häftigt på internet eller någon vän som visade en övning och du tänker ''detta är grymt!'' och så kör du på det. Ibland kan det vara bra och ibland kan det vara dåligt men det blir som att du flippar en slant och för att ge en legend en shoutout ''Sometimes maybe good, sometimes maybe shit'' - Gennaro Gattuso

Dina pass blir bra ibland och ibland blir dom mindre bra, skit egentligen. Detta är inte någon bra struktur att ha med sin träning eller allmänt i livet. Du bör ha en tydlig struktur, organisation och väg som du går/följer för att nå dit du vill nå. 

Tillbaka till träningen

Gotta go fast to be fast 

När jag pratar om tydlig struktur med träningen då syftar jag på själva upplägget av din träning. Jag brukar prata då om intensitet. Du vill göra dom mest intensiva saker först i din träning för att sedan trappa ner som passet går. När jag pratar om intensitet så syftar jag på saker som är väldigt belastande på ditt nervsystem. I denna kategori kan du lägga in: sprints, hopp, kast (explosiva aktioner med andra ord). Du vill göra dessa saker allra först i ditt träningspass eftersom du vill vara explosiv i dessa rörelser och så fräsch som möjligt. 

Bygga muskler 

Efter den explosiva delen som är väldigt belastande på ditt nervsystem så kommer muskel delen. Här skulle dina övningar som bänkpress, marklyft, benböj, militärpress, rod osv ligga. Alla dina övningar som innehåller stora rörelsemönster placerar i denna del av ditt träningspass. Denna del är också väldigt belastande på nervsystemet men på en mindre skala så det är därför den ligger efter dina explosiva aktioner. 

Metabolisk stress 

Denna del innehåller dina tillägg. Eftersom jag älskar pizza så drar jag en pizza metafor. Våra explosiva aktioner är själva degen som pizzan grundar sig på. Bygga muskler delen är tomatsåsen och denna del är dina toppings som du lägger på pizzan. Vi har alla våra preferenser till toppings så du kan välja vad du vill. Det handlar bara om att det ska vara gott. Exempel på övningar du hade kört under denna del skulle vara: vadpressar av olika slag, armar, axlar, bålträning, isolerade övningar som jobbar bara en muskel grupp (nordics, leg extension t.ex.) 

Så vi har våra 3 pelare: EXPLOSIVA AKTIONER, BYGGA MUSKLER OCH METABOLISK STRESS

Dessa pelare bör följas i denna ordning när du sätter upp ditt träningsupplägg. Det allra viktigaste är ALLTID dina explosiva aktioner. Kom ihåg att du är en atlet så detta ska alltid vara prio #1. 

Kommer prata i ett annat inlägg om när du hade kunnat prioritera någon annan pelare men tills dess vill jag att du lägger fokus på att bli en bättre atlet och ingenting annat än just det. Gör explosiva aktioner, gör långsamma aktioner, kasta långt, kasta snabbt, hoppa långt, hoppa högt osv. Gör saker som utmanar dig som en atlet och ställer frågor som du behöver lösa. 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar